Sovellan historia juontaa juurensa yli 100 vuoden taakse

Sovella tuotteiden historia juontaa juurensa vuoteen 1876, kun läkkiseppämestari Gabriel Wilhelm Sohlberg perusti GWS-yrityksen.

Varhaisin yritys, joka monien mutkien kautta löytyy Sovella tuotteiden taustalta, on vuonna 1876 perustettu GWS. Alun perin yritys oli vaatimaton läkkisepänverstas, jota läkkiseppämestari Gabriel Wilhelm Sohlberg piti Helsingin Punavuoressa. Ja olisipa koko yritys saattanut jäädä perustamatta, mikäli sattuma ei olisi puuttunut peliin, sillä Sohlberg oli jo menossa töihin Riihimäki-Pietari-rautatien työmaalle, kunnes päätti matkan varrella jäädä Helsinkiin.

Sen lisäksi Sohlberg ryhtyi ensin leipuriliikkeen oppipojaksi, ja jos se ura olisi auennut, Sohlbergin nimi olisi voinut tulla tunnetuksi terästeollisuuden sijaan elintarviketeollisuudessa.

Vaatimattoman verstaan merkittävä käänne kohti suurta teollisuusyritystä tapahtui vuonna 1909, jolloin GWS alkoi valmistaa peltirasioita kasvavan elintarviketeollisuuden tarpeisiin, mm. kahvi-, makeis- ja kalasäilykkeille. Rasioiden valmistukseen hankittiin uusia koneita sekä erikseen vielä painokone, jolla elintarvikerasioiden kauniit kuvat painettiin.

Sovellan historia
Kuvassa Oy G.W.Sohlberg Ab:n rasia-, levy- ja rautarakennetehdas. Kuvan lähdetiedot: Historian kuvakokoelma, Museovirasto.

Meijerirasiat jäivät pois 1930-luvulla, mutta niiden tilalle tulivat jo niinkin varhain metalliset toimisto- ja työpaikkakalusteet. Ensimmäisen maailmansodan vuosina tehdas valjastettiin sotatarvikkeiden valmistukseen, mutta olojen normalisoiduttua 1950-luvulla tuli peltirasioiden tuotannosta jälleen GWS:n pääala.

Sovella tuotenimi otettiin käyttöön 1960-luvulla

Toisen maailmansodan jälkeisessä teollistuvassa ja kaupungistuvassa Suomessa metallikalusteiden tuotanto menestyi, ja 1950-luvulle tultaessa ne olivat GWS:n keskeisiä tuotteita.

Ensimmäisenä tunnetuksi tulivat tehtaiden pukukaapit ja arkistokaapit sekä kortistoille ja riippukansioille suunnitellut laatikostot. Vuonna 1962 GWS toi markkinoille säilytyslaatikolla varustetut tehtaiden työpöydät ja uudenlaiset varastointikaapit.

Koteihin GWS alkoi tarjota 1950-luvun alkuvuosina lääke- ja kylpyhuonekaappeja, joista tuli nopeasti suosittuja. Kirjastoissa käytetyt metalliset säätöhyllyt saivat jo 1960-luvulla tutun tuotenimen Sovella, ja niitä alettiin niin ikään myydä myös koteihin.

1971 valmistui tehdas Keljonkankaalle Jyväskylään ja 1974 teollisuuskalusteiden valmistus siirtyi Herttoniemestä Jyväskylään, minkä myötä GWS:n kalustealaa alettiin johtaa Jyväskylästä käsin.

Loppujenkin Sovella tuotteiden valmistus siirtyi Jyväskylään 1990-luvun alkupuolella, mistä saakka Sovella tuotteet on valmistettu Keljonkankaan tehtaallamme Jyväskylässä.

Treston Keljonkankaan tehdas
Treston Oy:n Keljonkankaan tehdas Jyväskylässä, Tampereelle vievän 9-tien varrella.

Sovella: kotien ja julkisten tilojen säilytysjärjestelmä

1960-luvulta saakka vankka, käytännöllinen rakenne ja ajaton muotoilu ovat olleet huippulaadukkaiden Sovella tuotteiden perusta. Aikojen saatossa tuoteperhe on laajentunut ja kehittynyt vastaamaan nykyaikaisia, monipuolisia säilyttämisen tarpeita niin kodeissa kuin julkisissa tiloissakin.

Vuonna 2004 G.W. Sohlberg päätti luopua GWS Systems Oy:stä ja yhtiö myytiin Keljonkankaan tehtaan toimivalle johdolle. Yhtiön nimi vaihdettiin vuonna 2007 Sovella Oy:ksi, ja vuodesta 2011 saakka Sovella on ollut osa kotimaista Treston-konsernia.

Sovella tuotteet valmistetaan edelleen Keljonkankaan tehtaallamme Jyväskylässä. Tuotteillamme on Suomalaisen Työn Liiton myöntämä avainlippu.

Sovella hyllyjärjestelmän käyttömahdollisuudet ovat käytännössä rajattomat. Se soveltuu kaikenkokoisiin kohteisiin ja tiloihin, joissa tarvitaan käytännöllistä ja helposti muunneltavaa säilytysjärjestelmää. Hyllyjärjestelmän laatu, kantavuus ja kestävyys täyttävät julkisten tilojen varasto- ja työtiloille sekä kotien vaatesäilytys-, varasto- ja työskentelytiloille asetetut korkeat vaatimukset.