Päivi ja Kai Lempiäinen rakensivat allergiavapaan Mammutti-hirsitalon Klaukkalaan. Projekti oli välttämätön, sillä perheessä kärsitään monikemikaaliyliherkkyydestä sekä home- ja kosteusvaurioista. Sovella oli mukana vähäpäästöisen, terveellisen ja turvallisen kodin rakentamisessa.

Sovella mukana allergiavapaan kodin rakentamisessa

Allergia- ja sisäilmaoireet otettiin huomioon kodin kaikissa rakennusmateriaaleissa

Sovella-säilytysjärjestelmä sopii allergiavapaaseen kotiin erinomaisesti. Rakennusprojektin suunnittelu aloitettiin kesäkuussa 2016. Rakentamaan päästiin saman vuoden lokakuussa. Uuteen kotiin Lempiäiset muuttivat marraskuussa 2017.

Päivi ja Kai antavat auliisti neuvoja vastaavista allergiaoireista kärsiville. Kai kehottaa kiinnittämään huomiota rakennusmateriaaleihin. “Puu, lasi ja kivi eli yksiaineiset materiaalit ovat hyviä. Kuusihirsi on mäntyhirttä parempi vaihtoehto, koska männyssä on enemmän monille oireita aiheuttavia terpentiinejä.” Näiden ohjeiden lisäksi rakennusmateriaalien päästöluokituksen tulee olla M1.

Päivi puolestaan suosittelee tekemään “yöpöytä-testin”. Kyseessä on aistinvarainen testi, jossa valinnan alla oleva materiaali otetaan testiin omalle yöpöydälle muutamaksi yöksi. Aamuisin listataan mahdolliset oireet, kuten tukkoisuus, kutina, silmien vetistely tai huonovointisuus.
   
“Testi ei ole ihan yksiselitteinen, sillä jokin raaka-aine tai materiaali, joka ei toiselle aiheuta oireita, voi toiselle niitä aiheuttaa”, Päivi sanoo.

"Puu, lasi ja kivi eli yksiaineiset materiaalit ovat hyviä.", Kai Lempiäinen

Tuotteet tutuksi: jälleenmyyjältä messuille

Lempiäiset saivat ensikontaktin Sovella tuotteisiin Vantaanportin K-Raudassa syksyllä 2016. Huomion kiinnitti tuolloin säilytysjärjestelmän kotimaisuus. Samana syksynä pariskunta vieraili Vantaan Omakoti-messuilla ja teki täsmäiskun Sovellan osastolle.

“Saimme osastolla niin vakuuttavaa ja loistavaa palvelua, että päätimme saman tien, että mikäli Sovella tuotteiden raaka-aineet ja materiaalit täyttävät meidän kriteerit ja vaatimukset, niin muita mahdollisia vaihtoehtoja ei edes kysellä”, Kai kertoo.

Lempiäisiltä vahva suositus Sovella tuotteille

Sovella mukana allergiavapaan kodin rakentamisessa

Päivi ja Kai suosittelevat Sovella-säilytysjärjestelmää samoista allergia- ja sisäilmaongelmista kärsiville. Pariskunnalla on ollut tavoitteena rakentaa talo, jota muut samassa tilanteessa olevat perheet voisivat käyttää esimerkkinä tehdessään omia materiaalivalintojaan.

Päivi kiittelee sitä, että Sovella tuotteet olivat saapuessaan tuoksuttomia eikä niistä ole tullut oireita. Myös tuotteiden muunneltavuus ja keskinäinen yhteensopivuus on ollut hänen mielestään superiso plussa, sillä Lempiäiset päättivät kesken asennuksen vaihtaa pojan ja tyttären vaatehuoneisiin tarkoitettujen säilytysjärjestelmien osat keskenään.

Kai kiinnittää huomiota helppoon ja loogiseen asennettavuuteen. Kiitosta saa edelleen luotettava ja asiantunteva palvelu, kun tarkempia tuote- ja raaka-ainetietoja on tarvittu. Molemmille kun on ollut tärkeää, että tuotteet täyttävät heidän niille asettamat vähäpäästöisyyskriteerit.

“Saimme osastolla niin vakuuttavaa ja loistavaa palvelua, että päätimme saman tien, että mikäli Sovella tuotteiden raaka-aineet ja materiaalit täyttävät meidän kriteerit ja vaatimukset, niin muita mahdollisia vaihtoehtoja ei edes kysellä.”, Kai Lempiäinen

Kotimaisuus ja nykyrakentamisen trendit

Kotimaisuus ja helppo saatavuus ovat olleet Lempiäisille useimpien valintojen perusteena allergiavapaiden rakennus- ja muiden materiaalien lisäksi. Materiaalivalinnoissa yhtenä kriteerinä oli niiden hyvä saatavuus missä päin Suomea tahansa, jotta ne olisivat myös muiden samassa tilanteessa olevien rakentajien ulottuvilla. Näppituntumalla peräti yli 50 % Kottaraisenpolun hirsitalon materiaaleista on kotimaisilta valmistajilta.

Sisäilmaongelmien, allergiaoireiden ja monikemikaaliyliherkkyyksien lisääntyminen vaikuttaa omalta osaltaan rakentamisen trendeihin.

Sovella mukana allergiavapaan kodin rakentamisessa

“Yksi yleinen trendi tällä hetkellä on suuri kiinnostus esimerkiksi ruoan alkuperään ja puhtauteen liittyviin asioihin. Rakentajien mielestä vastaava ajatusmaailma on pikkuhiljaa leviämässä myös rakentamiseen”, Kai kertoo. “Miksi ei rakennettaisi mahdollisimman vähäpäästöisiä ja terveellisiä koteja”, hän kysyy.

Selvittelyn ja tutkimisen jälkeen suurimmalle osalle Lempiäisten toiveista on löytynyt vaihtoehto, joka täyttää rakentajien tiukat kriteerit. “Meille jäi kaiken kaikkiaan fiilis, ettemme joutuneet tarkkojen vaatimustemme vuoksi juurikaan tinkimään mistään”, Kai sanoo.

Päivin mukaan kaikilla tavarantoimittajilla onkin ollut pyyteetön halu auttaa, selvittää ja antaa vastauksia tuotteisiin liittyen.

 
 

Kottaraisenpolulla toteutettiin Sovella tuotteilla säilytysjärjestelmät kolmeen vaatehuoneeseen sekä varastoon. Itse asiassa juuri Sovellan porukka nautti marraskuussa 2017 ensimmäisinä vieraina oikein posliinikupeista tarjotut kahvit Lempiäisten uudessa kodissa.

Kottaraisenpolun rakentamista voi seurata Kottaraisenpolulla-blogissa.